Optimaliseren van de indicatiestelling en triage bij perinatale geestelijke gezondheidsproblemen en optimaliseren van de samenwerkingsafspraken tussen de betrokken zorgactoren op de verschillende zorgniveaus

Code: EF_51 • Thema: Kwaliteit in zorg en welzijn

Doelstelling

Binnen het aanbod van de gespecialiseerde perinatale geestelijke gezondheidszorg zijn recentelijk investeringen voorzien vanuit de overheid voor het versterken van ambulante zorg, intensieve thuisbehandeling en dagbehandeling in 3de lijn. Dit uitbreidingsbeleid biedt een belangrijke versterking van een kwaliteitsvol gespecialiseerd perinataal mentaal zorgaanbod, maar impliceert ook een periode van transitie in de organisatie en positionering van de verschillende soorten zorgaanbod, waarbij gezocht moet worden naar optimale samenwerking tussen de 0de, 1e, 2e en 3e lijn. Naast dit versterkt aanbod binnen de gespecialiseerde ‘Parent Infant Mental Health’ (PIMH) gezondheidszorg, is er nood aan optimaliseren van tijdige (h)erkenning van alarmsignalen bij perinatale geestelijke gezondheidsproblemen binnen de domeinen van de primaire universele en selectieve preventie. Tijdige (vroeg-detectie), kwaliteitsvolle indicatiestelling is cruciaal om het zorgaanbod zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten in antwoord op de noden van de zorgvragers (zwangere vrouwen, moeders met kinderen tot de leeftijd van 2 jaar). Dit onderzoek wil een antwoord bieden op volgende vragen:

  1. Wat is het aanbod en de spreiding van gespecialiseerde perinatale geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen?
  2. Hoe gebeurt de triage en indicatiestelling voor de verschillende modules in de gespecialiseerde perinatale geestelijke gezondheidszorg op vandaag in Vlaanderen?
  3. Welke parameters, screeningsinstrumenten, enz. kunnen naar voren geschoven worden om tot een gedeelde besluitvorming te komen over zorg(- en welzijns)actoren op verschillende zorgniveaus heen voor wat betreft die indicatiestelling en triage?
  4. Op basis van die gedeelde besluitvorming, welke aangepaste of nieuwe samenwerkingsafspraken kunnen gemaakt worden onder de voorzieningen opdat toegang tot en veranderingen in een zorgtraject vlotter en met meer continuïteit van zorg kunnen verlopen?

Timing

Van 01 oktober 2024 tot 30 september 2025

Promotoren

prof. dr. Annick Bogaerts
Faculteit Geneeskunde, OE Vrouw en Kind

Onderzoekers

dr. Leontien Jansen, Leonie Miserez, Hanne Van Uytsel
Faculteit Geneeskunde, OE Vrouw en Kind