Doelstelling
De Gezinsenquête houdt de vinger aan de pols bij gezinnen met minstens één kind jonger dan 25 jaar in Vlaanderen. Opgroeien in ‘kwetsbare gezinnen’ (Statbel, 2022) brengt enorme uitdagingen met zich mee, en het zijn deze gezinnen die we in dit project verder onder de loep willen nemen. Het beschikbare onderzoek in Vlaanderen rond deze kwestie blijft namelijk schaars en is niet altijd voldoende omvattend om het gezinsbeleid te evalueren.
Dit project heeft vijf doelstellingen:
- Het identificeren en afbakenen van financieel kwetsbare gezinnen in de Gezinsenquête 2021. Is ‘financiële’ kwetsbaarheid de beste maatstaf, of zijn er andere indicatoren inzake kwetsbaarheid waar vervolgenquêtes rekening mee moeten houden?
- Het in kaart brengen van sociaal-demografische en contextuele profielkenmerken van deze financieel kwetsbare gezinnen, en nagaan of deze profielkenmerken verschillen van gezinnen die niet of minder financieel kwetsbaar zijn.
- Het analyseren van hun noden en moeilijkheden waarmee ze geconfronteerd worden inzake alle in de gezinsenquête bevraagde domeinen met o.a. kinderwens, (de kwaliteit van) de partnerrelatie, het relatieverleden, de opvoeding van de kinderen, de combinatie gezin en werk (waar relevant), mantelzorg, het sociaal leven, het gezinsfunctioneren, gezondheid (incl. corona) en het sociaal netwerk.
- Van welke vormen van ondersteuning maken kwetsbare gezinnen gebruik en is er sprake van ondergebruik in vergelijking met niet-kwetsbare gezinnen en wat hiervoor de mogelijke redenen zijn.
- Wat zijn de beleidsimplicaties van de onderzoeksresultaten ten aanzien van kwetsbare gezinnen?
Timing
Van 01 november 2024 tot 31 juli 2025
Promotoren
prof. dr. Koen Hermans
LUCAS KU Leuven
prof. dr. Caroline Spaas
Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek, KU Leuven
Onderzoeker
dr. Laure-lise Robben
LUCAS KU Leuven