Inspiratiedag rond lokale gezinscoaching

We nodigen je uit op de inspiratiedag rond lokale gezinscoaching

Op woensdag 11 december organiseert het Departement Zorg in samenwerking met het Agentschap Opgroeien, het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, LUCAS KU Leuven en Odisee een inspiratiedag over lokale gezinscoaching.
Deze dag heeft als doel ambtenaren van lokale besturen en welzijnsactoren uit het werkveld te informeren en te inspireren over de methodiek van gezinscoaching.
Je kan deelnemen aan enkel het voormiddagprogramma of kiezen voor een volledige dag. Inschrijven is gratis maar wel verplicht.

Datum: woensdag 11 december 2024
Locatie: Belpaire gebouw, Simon Bolivarlaan 17, 1000 Brussel (bereikbaarheid)
Schrijf je hier ten laatste op 3 december in voor de inspiratiedag rond lokale gezinscoaching

We kijken ernaar uit je te verwelkomen!



Programma

8:30 - 9:15 uur: ontvangst
9:15 - 9:45 uur: Verwelkoming

  • Welkomstwoord
  • Openingswoord door Cindy Van Geldorp (Netwerk tegen Armoede)

9:45 - 10:10 uur: Voorstelling van de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek

  • Een kader voor lokale gezinscoaches in Vlaanderen door Nele Van den Cruyce (Lucas KU Leuven)

10:10 - 10:35 uur: Toelichting van de methodiek lokale gezinscoaching

  • Kristien Nys (Odisee Hogeschool).

10:35 – 11:00 uur: pauze
11:00 – 11:45 uur: panelgesprek

  • Mathias Vaes (Stad Mechelen)
  • Nebahat Deveci (deLink)
  • Kathleen Meeus en Merith Hendriks (Baldemore)
  • Nele Van den Cruyce (Lucas KU Leuven)
  • Kristien Nys (Odisee Hogeschool)
  • Moderator: Simonne Vandewaerde (Odisee Hogeschool)

11:45 – 12:00 uur: Toelichting van de position paper lokale gezinscoaching

  • Koen Hermans (Lucas KU Leuven)

12:00 – 12:30 uur: Lokale gezinscoaching in Vlaams beleidsperspectief

  • David Debrouwere (Agentschap Opgroeien)

12:30 – 13:30 uur: Lunchpauze


13:30 -15:30: Werksessies

Sessie 1: Registreren en reflecteren rond gezinscoaching. Impactevaluatie een last of een kracht?

Gezinscoaching biedt voor gezinnen (ouders en kinderen) en organisaties op verschillende vlakken een meerwaarde. Gezinscoaching heeft impact.
Die impact in kaart brengen, hoe pak je dat aan? Wat kan een kwantitatieve of een kwalitatieve registratie of een combinatie van beiden je vertellen? Wat vraagt een registratie en de verwerking van de gegevens van de gezinscoach en de organisatie? Is dat een last of is dat een kracht? Wat leer je als gezinscoach en organisatie daaruit? En hoe breng je dat aan (lokale) beleidsmakers over?

De sprekers in deze sessie bieden je opstappen om te registreren en te reflecteren over je (dagelijks) ondersteuningswerk en om daar in de werking, mét gezinnen en betrokken actoren mee aan de slag te gaan.

  • Nele Van den Cruyce, senior onderzoekster bij LUCAS.
  • Koen Hermans, hoofddocent Faculteit Sociale Wetenschappen, subdivisiehoofd van LUCAS - Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy en promotor van het onderzoek dat vanuit het Steunpunt WVG de vijf pilootprojecten gezinscoaching onderzocht.
  • Bérénice Storms, onderzoeksmanager van Thomas More (Expertisecentrum Budget en Financieel Welzijn), onderzocht de Mechelse gezinscoachwerkingen: het Go-team, OPkomst en OPkomst+.

Sessie 2: Samenwerking en netwerking rond gezinscoaching: hoe ga je hiermee aan de slag?

Met wie en hoe kan je samenwerken om in je gemeente, stad of met verschillende gemeenten een gezinscoachwerking op te zetten en organisatorisch vorm te geven? Hoe werk je daaraan in een regio met minder eerstelijnspartners?
Hoe krijg je het mandaat vanuit andere diensten en organisaties? En hoe werk je samen vanuit de gezinnen die je ondersteunt? Wat zijn sterktehouders in gezinscoachsamenwerkingen en wat zijn aandachtspunten en uitdagingen?
Drie lokale gezinscoachwerkingen geven je inkijk in verschillende mogelijke samenwerkingstrajecten.

  • Emilie Mesmans, projectmedewerkster Gezinscoaching van het Huis van het Kind Leuven, deelt ervaringen vanuit een werking waar de gezinscoachen aangesteld zijn vanuit verschillende diensten en organisaties
  • Mieke Matthys, Teamverantwoordelijke van de Stad Mechelen-Sociaal Huis, neemt je mee in de netwerken van de gezinscoachwerkingen in Mechelen: Go-team, OPkomst en OPkomst+
  • Kathleen Meeus, manager Baldemore, van de intergemeentelijke gezinscoachwerking van Baldemore (Balen, Dessel, Mol en Retie), belicht hoe je vanuit en mét verschillende gemeenten tot een gedragen gezinscoachwerking kan komen.

Sessie 3: Vertrouwen opbouwen in het bijzonder bij gezinnen in een zeer kwetsbare situatie

Een gezinscoach werkt met gezinnen in een zeer kwetsbare situatie. Ze hebben heel wat drempels ervaren om toegang tot ondersteuning te krijgen of hebben negatieve ervaringen gehad met hulp. Hoe bouw je (terug) vertrouwen op? Hoe introduceer je je bij een gezin? Hoe hou je contact en hoe communiceer je met het gezin over bezorgdheden? Wat werkt vertrouwen versterkend en wat doe je beter niet? Hoe krijg je het mandaat van het gezin om met hen aan de slag te gaan? En wat vraagt dat alles van een gezinscoach, diens organisatie en andere betrokken organisaties of diensten?
Kortom, laat je in deze sessie versterken in de bouwstenen om contact te leggen met een gezin en om zo lang als nodig mét het gezin aan de slag te kunnen blijven gaan.

  • Een moeder die door een gezinscoach van de werking in Leuven ondersteund werd, vertelt onder meer wat ervoor gezorgd heeft dat ze ‘met alles’ bij de gezinscoach terecht kon.
  • Laura Wittevrongel, gezinscoach van het KiDO-team in Oostende (MSOC), spreekt vanuit haar gezinscoachwerk met drugafhankelijke ouders en hun jonge kinderen en neemt je mee in hoe ‘vertrouwen opbouwen’ in het dagelijks ondersteunen een invulling krijgt.
  • Nebahat Deveci, opgeleide ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting en Katleen Heussen, trajectondersteuner van deLink belichten, vanuit hun uitgebreid ondersteuningswerk, het perspectief van gezinnen.

Sessie 4: De gezinscoach als belangenbehartiger

De gezinscoach staat naast het gezin zowel in diens dagelijks werk met het gezin als in de contacten met diensten en organisaties.
Wat heeft een gezinscoach nodig om naast het gezin te kunnen blijven staan? Wat vraagt dat van de eigen organisatie en van organisaties waarmee in functie van de noden van het gezin wordt samengewerkt? Hoe zorg je ervoor dat de noden van het gezinnen gehoor én opvolging krijgen bij diensten en (boven)lokale overheden om zo de best mogelijke ondersteuning te bieden en rechtentoekenning te bevorderen? Is daarin een rol weggelegd voor een gezinscoach? Of is het (vooral) een taak van een coördinator of diensthoofd om dergelijk politiserend werk op te nemen?
Delen hun ervaringen met de rol van belangenbehartiger en vertellen wat maakt dat ze in hun werking die rol kunnen opnemen:

  • Merith Hendriks en Sarah Opdekamp, beiden gezinscoach in de intergemeentelijke gezinscoachwerking van Baldemore (Balen, Dessel, Mol, Retie)
  • Karlien Craps, algemeen coördinator van Home Start Vlaanderen en Hanne Gijbels, Home-Startcoördinator Leuven en bondgenoot van de gezinscoachvrijwilligers in de gezinscoachwerking in Leuven

Sessie 5: Gezinscoaching – trajectondersteuning

Het onderzoek lokale gezinscoaches geeft veel inspiratie om het concept trajectondersteuner verder vorm te geven. In het recente kaderdecreet ‘Geïntegreerd gezins- en jeugdhulpbeleid’ wordt ‘trajectondersteuner’ als belangrijk concept naar voor geschoven om meer toegankelijkheid en continuïteit van zorg- en ondersteuningstrajecten voor kinderen, jongeren en gezinnen te verwezenlijken. We zien hier dezelfde cruciale kenmerken zoals het generalistisch werken, het belang van de vertrouwensrelatie, het op maat werken van de doelgroep, de langdurige beschikbaarheid … We staan kort stil bij deze concepten en hoe ze zich tot elkaar verhouden.
Daarna komen twee praktijken aan het woord die al met een aantal van deze fundamenten aan de slag zijn met jongeren en jongvolwassenen:
Bruggen Na(ar) 18 is een preventief project van CAW Oost-Vlaanderen, gericht naar kwetsbare jongeren in transitieleeftijd. De overgang tot volwassenheid wordt bemoeilijkt door een gebrekkige aansluiting tussen de hulp voor kinderen en jongeren en de hulpverlening voor volwassenen. Bruggen Na(ar) 18 gaat met deze jongeren trajectmatig aan de slag om een vlotte overgang te creëren.
Een Missing Link-begeleiding van Arktos is erop gericht moeilijk bereikbare jongeren te bereiken, hen aan het stuur van hun traject te zetten, hun netwerk te verstevigen, samen op weg te gaan richting werk of zinvolle tijdsbesteding en de afgelegde weg in beeld te brengen.
Vanuit deze verschillende insteken denk je toekomstgericht na over mogelijkheden, hefbomen en noodzakelijke randvoorwaarden om trajectondersteuning voor alle kinderen, jongeren, gezinnen en jongvolwassenen mogelijk te maken.

  • Tine Rommens en Dominick Vosters, beleidsmedewerkers Agentschap Opgroeien
  • Maaike Van den Bulcke, Themaverantwoordelijke hulpcontinuüm Jongvolwassenen in kwetsbare situaties, CAW Oost-Vlaanderen
  • Koen Derickx, coördinator Arktos vzw Limburg

15:30 uur: Afsluitende netwerkreceptie